Ndikimi i inteligjencës artificiale në fuqinë punëtore

E ardhmja është gjithnjë në ndryshim. Ajo që u përceptua si diçka e pamundur një dekadë më parë, tani konsiderohet e përditshme dhe e zakonshme. Vetëm për shkak se robotët që marrin përsipër punët e menaxhimit apo kujdesit shëndetësor dukeshin si gjëra të pamundura në vitin 2013, nuk do të thotë se nuk do të ndodhin në vitin 2030. Ne tashmë kemi teknologji të inteligjencës artificiale që mund të zbulojë kancerin më shpejt sesa njerëzit dhe robotët e kujdesit shëndetësor që marrin punët e infermierës të zakonshme. Algoritmet e mësimit të makinës (ang. Deep learning) që mund të imitojnë piktorët e njohur sapo janë lansuar një vit më parë. Nuk ka asnjë limitim se ku kjo teknologji do të shtrihet në të ardhmen. Sidoqoftë, një temë kontraverse sa i përket zhvillimit teknologjik është padyshim ndikimi i saj në zëvendësimin e profesioneve në të ardhmen.

 

Ndërsa kompjuterët filluan të shfaqen në zyret e kompanive dhe robotët filluan të përdoren në fabrika, presidenti i atëhershëm i SHBA-ve, Xhon F. Kennedy, deklaroi se sfida kryesore e viteve 1960-ta ishte të “ruante punësimin e plotë (ang. Full employment) në një kohë kur automatizimi po zëvendëson fuqinë punëtore. Në vitin 1964, një grup fituesish të cmimit Nobel, i dërguan presidentit Lyndon Johnson një memo që e alarmonte atë për rrezikun e një revolucioni të shkaktuar nga “kombinimi i kompjuterit dhe makinave automatike vetë-rregulluese”. Kjo, thanë ata, po çonte në një epokë të re prodhimi “e cila kërkon progresivisht më pak punë njerëzore” dhe kërcënoi të ndajë shoqërinë në një elitë të aftë dhe një nënklasë të pakualifikuar.

 

Çdo revolucion i madh vjen me anën negative të tij. Ardhja e teknologjisë së re heq shumë njerëz nga mënyra e jetesës së tyre, çfarë burimi të të ardhurave që ata kanë. Por në planin afatgjatë, ajo gjithashtu përmirëson shoqërinë në tërësi dhe ngre standardin e jetesës së vendit. Në të vërtetë, parashikohet që inteligjenca artificiale të ketë efekte pozitive në shumë industri si parashikimet e sëmundjeve apo transporting autonom nga robotët.

 

Në një studim të publikuar në 2013, Carl Benedikt Frey dhe Michael Osborne shqyrtuan mundësinë e automatizmit për 702 profesione dhe zbuluan se 47% e punëtorëve në Amerikë kishin vende pune në rrezik të lartë nga automatizimi potencial. Në veçanti, ata paralajmëruan se shumica e punëtorëve në transport dhe logjistikë (si taksi dhe drejtuesit e ofrimit të shërbimeve) dhe shërbimet e zyrës (siç janë recepsionistët dhe rojet e sigurisë) kanë gjasa të zëvendësohen me robot dhe gjithashtu se shumë punëtorë në shitje dhe shërbime (si arkëtarët, arkëtuesit dhe dhënësit me qera, telemarketuesit dhe kontabilistët)  përballën me një rrezik të lartë të automatizmit. Një raport i kohëve të fundit nga Forrester parashikon madje se deri në vitin 2021 agjentët inteligjentë dhe robotët e lidhur me të do të eliminojnë një rrjet prej 6% të vendeve të punës. Ky është një numër i madh: rreth 9 milionë vende pune në Shtetet e Bashkuara.

 

Megjithatë, ekziston një aftësi që kemi tashmë që mund të përdoret gjithnjë e më shumë dhe që është më imun ndaj automatizimit sesa aftësitë e tjera: të qenit njerëzor. Ne jemi njerëz social, kështu që punët që kërkojnë shumë inteligjencë emocionale – duke qenë një infermiere, punë në marketing, duke qenë psikolog, çdo punë që përfshin bashkëveprimin me njerëzit – ato do të jenë punë të sigurta. Kjo vjen si rezultat i nevojës njerëzore për të ndërvepruar me njerëz, jo me robota. Punët që janë më rutinore janë më shumë rrezik sesa punët që kërkojnë ndërveprime njerëzore apo aftësi për marrjen e vendimeve.

 

Një ide që është propuzuar kundër varfërisë dhe ndikmit të IA në punësim është sistemi i të ardhurave univerzale. Të ardhurat themelore universale janë propozuar si një zgjidhje për dy çështje me rëndësi për shoqërinë: varfëria dhe aplikimi i inteligjencës artificiale (AI) në sektorin e punësimit. Ideja e një sistemi të tillë të të ardhurave është që t’i japë çdo qytetari automatikisht një pagë të sponsorizuar nga shteti, e cila pastaj mund të shtohet me punë të mëtejshme. Përderisa numri i robotëve rritet, kosotja e implementimit të tyre zvogëlohet, sic mund të shihet edhe në grafin në vijim:

Screen Shot 2017-11-15 at 23.39.50.png

Përderisa numri i robotëve rritet, kostoja e implementimit të tyre zvogëlohet

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s